Blogg

13-31 juli: lunchstängt på bistron – lunchöppet på bageriet…

invigningVilka hektiska veckor det har varit och är fortfarande! Det är studentavslutningar, företagsevents, midsommarfirande och i samma veva så har vi äntligen öppnat butik i vårt nya fina bageri på Malmvägen 4 C. Inför invigningen så var det mycket som skulle komma på plats. Vi blev EKO-certifierade (det var vi tidigare men man måste göra om hela certifieringen då man byter lokal!) och det var ingen lek, men nu är det klart och vi har fått våra certifikat. Dessutom så blev även vår müsli EKO-certifierad. Så allt vi producerar i bageriet från knäcke till müsli och honung är EKO- och närproducerat! Jättekul!

Read more

BäckeKnäcke…hur allt började där…

Det är många som frågar var Bäcke ligger när det ser våra förpackningar…ibland brukar jag skämta och säga…”oftast på xxx där jag bor”. Jag heter nämligen Bäcke i efternamn, så enkelt är det!
Hur började jag baka knäckebröd? Jo, jag har alltid älskat knäckebröd, ända sedan jag var liten. Min mamma som var (inte lika längre) extremt pedant, lärde oss tidigt hur vi skulle äta knäckebröd så vi inte smulade så mycket på bordet, golvet etc. Ni vet väl alla hur knäckebrödsmulor hoppar omkring? De lever liksom sitt egna lilla liv… Read more

BäckeKnäcke, fredagskasse och uteserveringstider

Hjälp vad tiden går…jag försöker uppdatera min blogg men tiden räcker inte alltid till!
Vi haft flera events här på bistron under mars-april; matlagningsaktiviteter, besök av vinproducenter, två provningar med artisten Petter och vinskribenten Alf Tumble. Det har varit superkul och jättelyckat! Men nu är det dags att planera för sommaren…

DSC_1758 blogg1…men först ska vi öppna BäckeKnäcke bageriets butik. Vi smygöppnar redan måndagen den 1:a juni där vi kommer att ha försäljning av våra produkter samt även sälja lunchlådor från bistron. Read more

Söndagsmiddag med familjen eller….

Petter sommelierAlf TumbleInnan jag tog över bistron så arbetade jag med att hålla olika typer av provningar, anordnade matlagningsaktiviteter, lagade middag hemma hos olika människor, hade catering uppdrag och ordnade whiskyresor där jag också gjorde allt från att köra runt deltagarna till olika whiskydestellerier, golfklubbar till att laga alla måltider. Jag älskar att laga mat, för mig är det en form av meditation. Bara att stå där och kreera med olika smaker, hitta på egna recept, lägga upp snyggt på tallriken…ja ni vet allt det där! Det roliga var när jag gjorde middag till mina vänner som alltid har fått ställa upp som testpersoner när jag har hittat på nya recept, så tyckte jag alltid att det var mysigast innan, dvs innan kompisarna kom. Det var bara jag och mina kastruller! Read more

Hälsa + kärlek = Må bra

Julen och Nyår försvann som i ett nafs…jag hann inte riktigt med där. Men nu är det nya tag som gäller. Många har antagligen satt igång och tränat, börjat äta nyttigare och det brukar hålla i sig några veckor in på det nya året men sedan är man tillbaka där man slutade igen. Jag har en kompis, Marlene Gustawsson, som är fantastiskt duktig på örter, hälsa, nyttig mat, hon vardagstränar varje morgon med att ta en powerwalk och sedan sätter hon igång och gör sina fantastiska grönsaksshots och smoothies. Jag, som är en morgonmänniska och vaknar i ottan (och kvällsmänniska!!!) brukar ligga kvar i sängen och dricka minst 2 dubbla espresson och kolla lite i min iPad innan jag kliver upp, kollar bl a lite på facebook så att jag har lite koll på vad mina kompisar håller på med på fritiden, då jag inte hinner träffa dem så mycket…Och Pang så kommer Marlenes underbara bilder upp som riktiga frestare, det är rödbets- och hallonssmoothiesar med ingefära, koriander, bleksellerblad, apelsiner och gud vet vad för allt gott. Jag ligger där i sängen och känner hur jag bara börjar dregla…

Read more

God fortsättning…

Imorgon öppnar vi bistron igen efter all julledighet och det känns så himla skönt! Jag inser att jag är inte lagd åt att vara ledig länge och allra helst när det inte finns någe snö, så man åtminstone kan åka lite skidor. Vi kommer att byta meny under dagarna, vår köksmästare kommer tillbaka från sin solsemester på torsdag. Under tiden han har legat i hängmattan så har han kreerat nya rätter som jag är säker på att det kommer att vara till alla gästers belåtenhet.

Springskor

Springskor

Vi avslutade året med att ha bystfullt på bistron under luncherna och kvällarna likaså…jag tror att torsdagen innan vi stängde att vi hade rekord i antal lunchgäster, 153 st på 57 sittplatser i matsalen…och allt gick galant! Vi var så nöjda allihopa när vi satt och pustade ut! Tack och lov så hade vi också vår nya fina konferensvåning som vi kunde använda till våra lunchgäster.
Vi stängde 20 december efter service och vi hade planerat att ha nyårsfest Read more

Petter, julshow, nyår

I lördags hade vi gästspel av varumärket, artisten och entreprenören Petter! Det blev superlyckat och vi hade så mycket gäster att vi fick ta in några av våra utemöbler så att alla skulle få plats. Det var trångt om saligheten men det gick strålande. Det är ju tur att vi har så smala medarbetare så att de kom fram mellan borden. petter i barenVi hade även många långväga gäster och samtidigt många sollentunabor som fick lyssna på en otroligt bra föreläsning om hur Petter har byggt upp sitt egna varumärke och att han även berättade om ”den svåra tiden” i sitt artisteri och hur han hade vänt det till något positivt. Read more

Nu händer det grejer….

Veckorna bara flyger iväg och jag hinner knappt med…och knappt med mig själv! Varje vecka tänker jag att nästa vecka kommer att bli lugnare, jag hör mig säga varje vecka till mina närmaste vänner ”jo men nästa vecka hinner vi ses…” Det slutar alltid med att de får komma hit till bistron för att träffa mig. De senaste månaderna har varit projektet – konferensvåning – med stort K och det har inneburit massor med pappersjobb, bygglov, tillstånd, planering, försöka att sätta in sig saker som man inte har en aning om men nu är det klart och jag är otroligt lycklig för det. Read more

Fixa, trixa och mixa…

Denna vecka har vi äntligen gjort klart med ventilation, rensluckor samt speciella kranar så att allt ska vara tipp-topp både för oss och för sotarna.

När jag tog över bistron så anade jag inte hur mycket fastighetsskötare jag skulle bli…jag skulle nog kunna kalla mig för rörmokarlärling, sotarlärling, ventilationslärling samt elektriker! Nä, ingen fara, jag ska inte koppla ihop något själv, ännu!

I måndags hade vi stängt hela dagen medans plåtslagaren var här och röjde runt både på taket och bland ventilationsrören. Då passade vi på att ha lite möten, röja lite i trädgården och att städa undan en hel del. Därefter hade vi lite möte och passade på att prova Petter´s viner för att planera för vilka rätter som passar bäst till hans viner. Vi fick till det riktigt, riktigt bra. Read more

Korven är här…och nästa vecka byter vi a la carte meny

Hösten har kommit och det har nu gått 7 månader sedan jag tog över bistron, har fortfarande svårt att förstå att tiden har gått så fort. Men det är ju så att när man har roligt så går tiden fort…eller kan det bero på att man brukar säga att när man blir äldre så går tiden fortare? Jag fyllde nämligen år för några veckor sedan och då passade jag på att vara lite ledig i 3 dagar. Då var det 100% golf som gällde! Jag åkte till Ekerum på Öland, stängde av min telefon. Nåja…jag ringde ett samtal om dagen till Bistron för att kolla läget..och varje gång svarade Zeki, vår restaurangansvarige…”Gumman! Ta det lugnt allt går så bra, ha det så roligt, Njut!”. Och det gjorde jag!
bild-2 Vackra blommor från världens gulligaste personal…de finns på Edsbacka Bistro!!!

När jag kom hem så hade personalen köpt blommor till mig och jag blev så himla glad, Juan hade skrivit födelsedagskortet och det var så sött, så jag blev så himla rörd! Read more