Brittis

Om Edsbacka Bistro

Från och med 3 mars tog Britt-Marie Bäcke, även kallad ”Brittis”, över Sollentunas egen bakficka. Tanken är att fortsätta driva Edsbacka Bistro i Christers Lingströms anda och förvalta den fina gastronomiska tradition som ryms innanför väggarna, men visst kommer det att bli förändringar. Än så länge är det bara färgen på gardinerna och knäckebrödet i korgarna som är utbytt, men vi kan lova redan nu att det kommer att hända en hel del i det gula huset på Sollentunavägen 223. Alltifrån gästspel, vinprovningar och vernissager till temakvällar med kockar, vinmakare och välkända ansikten från helt andra arenor.

Christer Lingström och Edsbacka Bistro
År 1983 öppnade kocken och krögaren Christer Lingström Edsbacka Krog. Tre år senare blev han vald till Årets kock, och därefter följde utmärkelserna i rask takt; två stjärnor i Guide Michelin, Tore Wretmans guldmedalj och Gatronomiska Akademiens Guldmedalj, för att nämna några. Edsbacka Bistro öppnades 2002 som en förlängning av den numera nerlagda Edsbacka krog som var först i Sverige med att få två stjärnor i Guide Michelin. På Edsbacka Bistro serverade Christer svenska rätter av hög klass och även varmrätter med en fransk touch.

Bildrad

Traktörskan
Britt-Marie Bäcke är sommelier, kock, bagare, spel-makerska, flitig föredragshållare och restaurangentreprenör med ett brinnande intresse för smaker som lever efter devisen ”antingen gör man någonting ordentligt, eller så gör man det inte alls”.  Som till exempel när hon utbildade sig till sommelier på Restaurangakademin och idén att skapa ett spel för vinintresserade föddes – några år senare sålde hon en pall av vinspelet ”Bouquet – The wine game”  till Barack Obama. 2006 startade hon företaget Wineentertainment i USA via vilket hon säljer sitt vinspel och driver en community för vinintresserade. Brittis har även varit marknadschef på Grythyttans Gästgivaregård, arrangerat VM i vinspel i Oregon, framgångsrikt drivit ett cateringföretag under många år och samtidigt hunnit med att vara både hotellchef och starta ett ekologiskt knäckebrödsbageri. Nu fokuserar hon dock på Edsbacka Bistro.

Britt-Marie kommer ursprungligen från Sandviken, men har många kopplingar till Sollentuna varför det kändes extra angeläget när tillfället att driva Edsbacka Bistro dök upp. Målsättningen, bortsett från att hålla gastronomins fana högt, är att skapa en mötesplats – ett vardagsrum dit alla ska känna sig välkomna, oavsett om man ska fira guldbröllop, äta en affärslunch eller bara vill skvallra lite över en kopp kaffe. Den första tiden kommer Brittis ägna åt att ”känna in” miljön, köket, servisen och framförallt – gästerna. Något som alltid underlättar dylikt är ju om man bor på krogen, vilket Brittis bokstavligen kommer att göra. Det var ju det där med att göra något ordentligt. Just nu refererar hon till sig själv som ”nisse” när någon frågar, men låt dig inte luras.